‘Roden is wijlen historicus Cees van der Kooij veel dank verschuldigd’

.© RTV Drenthe / Mathijs Renkema

Twee maanden na de dood van historicus Cees van der Kooij is zijn magnum opus over de oorlogsgeschiedenis van Roden klaar. Onder grote belangstelling werd het boek gisteren in hotel Onder de Linden gepresenteerd.

Tien jaar werkte Van der Kooij aan het boek ‘Roden 1939-1945′. Meer dan driehonderd pagina’s aan lokale historie, vormen een naslagwerk voor de eeuwigheid.

Dat juist Van der Kooij tongen loskreeg die voorheen nog met geen koevoet waren los te krijgen, noemt projectleider Erik Dijkstra van de uitgever Koninklijke Van Gorkum ‘logisch’. “Cees was een aimabele man met oprechte interesse in zijn gesprekspartners. Daarom kreeg hij dingen te horen, die anderen niet hoorden. Hij wekte vertrouwen en wist daar met een goede manier mee om te gaan.”

Moedig

Echtgenote Ingrid ‘vluchtte’ wel eens de werkkamer van haar man uit, wanneer er weer iemand kwam praten over een of andere historische gebeurtenis en zoon Sven wist vaak niet eens wáár zijn vader precies aan werkte. Maar nu het boek er ligt – hardcover, met leeslint en rijk geïllustreerd – overheerst er trots. Zeker bij het zien van de ruim 150 geïnteresseerden die bij de boekpresentatie aanwezig waren. “Dit is een heel mooi eerbetoon aan Cees en het werk dat hij heeft geleverd”, aldus Ingrid.

Van der Kooij was bestuurslid van de Stichting Herdenken Noordenveld, waarvoor hij zich onder meer bezighield met het ‘straatnamenproject‘. Maar voor zijn pensionering doceerde hij geschiedenis aan de Hanze Hogeschool. “Het ging Cees altijd om het koppelen van het heden en het verleden”, weet Sybrand van Dijk, voorzitter van Stichting Herdenken Noordenveld.

Van Dijk roemt – net als projectleider Dijkstra – het feit dat Van der Kooij nabestaanden en ooggetuigen zover heeft gekregen dat ze wilden praten over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Roden is gebeurd. “De stap naar nabestaanden was een moedige, want in Roden heeft de oorlog er flink ingehakt.”

Juiste snaar

De kennis die Van der Kooij door de jaren heen vergaarde over Roden, was indrukwekkend. Dat ondervond ook Boris Wanders. Hij is de kleinzoon van een NSB’er die in oorlogstijd in Roden woonde en herinnert zich hoe hij in een café in het dorp afsprak met de historicus. “Hij stelde zich voor als ‘verzamelaar van snippers’ en heeft me toen veel over mijn grootvader kunnen vertellen.”

Hoewel zulke ontmoetingen ongemakkelijk waren, wist Van der Kooij met zijn vriendelijke en vertrouwenwekkende voorkomen bij velen een juiste snaar te raken. Het levert aan de eind van de rit dus een lijvig boek op. “We zijn Cees veel dank verschuldigd, want de verhalen moeten verteld worden”, vatte burgemeester Klaas Smid het gistermiddag samen.

Niet alleen voor Roden

Projectleider Dijkstra denkt dat het boek van Van der Kooij niet alleen voor Rodenaren interessant is. “Cees koos bewust voor een andere insteek. Hij keek naar landelijke maatregelen en keek hoe die doorwerkten op lokaal niveau. Dat maakt het een interessant boek.”

Volgens Dijkstra zou Van der Kooij erg blij zijn met hoe het boek er uiteindelijk uit is komen te zien. “Hij heeft boek zo ver mogelijk klaar gemaakt en daarbij nagedacht over de vormgeving. Dit was hoe hij het voor zich zag.”

Ingehaald

En zo komt alles tezamen in Onder de Linden op een regenachtige donderdagmiddag. Het boek ligt er, in de zaal zitten nabestaanden en geïnteresseerden, en de exemplaren gaan snel van hand tot hand. “Het is alleen jammer dat Cees dit niet kon meemaken”, verzucht Ingrid. “Hij had het graag gewild, maar werd ingehaald door de tijd.”

tekst en foto’s van @rtvdrenthe.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *